Vegetabilsk hagearbeid: Når du skal plante og plante avstand

Betyr planteavstand noe i grønnsakshagen? Hva med timingen? Det gjør det sikkert! Vegetabilske planter er litt som idrettsutøvere. Gitt riktig ernæring og omsorg, vil de gjøre fantastiske ting. Jeg vil alltid bli overrasket over hvordan jeg kan plante et lite frø og bringe inn pounds av mat i bytte for litt tid og omsorg.

Jeg er en lære-fra-erfaring slags jente. Jeg nøler ikke med å prøve nye ting. Da jeg så den store vidden i hagen min i fjor, kunne jeg ikke unngå å bli båret bort med alle mulighetene.

solsikke hage

Jeg plantet solsikkefrø mellom hver rad med grønnsaker. Solsikker vokste stort og høyt og produserte så mange nydelige frø. Vet du hva som ikke vokste? Grønnsakene under. Vi kunne ikke finne deg fort nok!

Heldigvis var det bare min eksperimentelle tomt. Min viktigste veggie hage gjorde det bra. Hagen hvor planter var nøye fordelt og plantet i løpet av sin ideelle tid til å vokse. Det gjorde det så bra at vi fortsatt spiser grønnsaker fra den hagen.

Når du skal plante
Timing kan gjøre eller bryte hagen din. Å tillate planter å vokse på sitt ideelle tidspunkt i vekstsesongen betyr jo mer de vil produsere. Noen blomstrer med kjøligere temps mens andre ikke engang vil rote hodet ut av jorden med mindre det er godt og varmt.

hage søte erter

I fjor plantet vi en stor rad med erter som vi forventet å nyte tidlig på sommeren. Erter elsker mye kjølig solskinn, men dør vanligvis så snart det blir varmt. Vi endte opp med å ha en kjølig sommer i fjor og hadde erter for hele hagesesongen.

På den annen side elsker tomater varmen. Mens våre tomater dyrket og produserte frukt, måtte vi modne dem i huset. Vi kunne ikke finne deg fort nok! Å velge de riktige grønnsakene kan også være en kritisk del av hagens suksess.

Informasjon om når du skal plante kan bli funnet på baksiden av frøpakken din. Å vite din siste dato for frost er kritisk informasjon som vil hjelpe deg med å beregne når du skal plante. Hvis du ikke kjenner din siste dag med frost, ta kontakt med ditt lokale fylkesutvidelseskontor eller snakk med lokale gartnere i ditt område.

Ved hjelp av informasjonen om frøpakken, del frøene dine i to grupper. En gruppe er frø som må plantes innendørs, og den andre er frø som kan sys (plantet) direkte ned i bakken. Brokkoli, for eksempel, er vanligvis startet innendørs 8-12 uker før planting i hagen din. Salat er plantet direkte inn i hagen rett rundt din siste frostdato.

Avstand
reddik frøplanterPlanterPlanter har en personlig plass boble akkurat som deg og meg. Hvis du planter samme type plante i den boblen de har en tendens til å bli stresset ut og produsere mindre. Planter trenger plass til å spre sine røtter og få næringsstoffene de trenger uten konkurranse fra lignende planter.

Den boblen varierer sterkt. Planter, som grønne bønner og erter, er avhengige av naboene for støtte. De vil ikke gjøre det bra med mindre de kan lene seg på hverandre. Kål vil produsere fine store hoder hvis deres røtter virkelig kan spre seg ut. Så følg avstanden på frøpakken.

Companion planting er en måte at du kan passe mer enn én plante i den boblen. Følgesvenner bruker forskjellige næringsstoffer fra jorda eller vokser til forskjellige priser, slik at de ikke forstyrrer hverandre. Jeg elsker å dyrke nasturtiums og marigolds mellom mine brokkoli planter. Jeg har også hatt suksess med å dyrke purre med spinat og reddiker med gulrøtter.

spinat og purre

Planting inn i hagen
Dette er den morsomme delen hvor du ser din flekk av smuss bli en hage. Nå som du vet når du skal plante dem og hvor mye plass de alle trenger, kan du få hendene i skitt og få det til å skje.

Jeg liker å bruke fiskeemulsjon når jeg planter plantene mine i bakken. Det gir dem et stort næringsløft og bidrar til å beskytte mot transplantasjonsjokk.

Suksesjon planting er også noe å vurdere. Det er der du planter din rad eller hage seng en seksjon om gangen på bestemte tidsintervaller.

Salat er en flott plante for etterfølgerplanting. Du vil sannsynligvis ikke spise 24 hoder salat i en uke, så planting en hel rad er ikke ideelt. Du vil ende opp med mer salat enn du kan spise på en gang og ingen salat å spise noen uker senere. Planting seks salat planter hver uke i fire uker vil gi deg en kontinuerlig høst gjennom sommeren.

Grønne bønner er et annet flott alternativ. Plant dem annenhver uke i stedet for hver uke. Antall et plantings-du kan passe inn i vekstsesongen, avhenger av hvor lenge vekstsesongen varer. Min vekstsesong er ganske kort, så jeg kan passe i to grønne bønneplantinger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *