10 måter å få mest mulig ut av en vedovn på gården din

Hvis du noen gang har vurdert å starte opp en gård av dine egne eller bare ønsker å leve av rutenettet, mange mennesker anser en skogkomfyr for deres hjem. De gir ikke bare en link til en enklere tid, de sparer deg også penger på drivstoffregningene dine hver måned.

En vedovn kan komme i mange former og kan brenne mange typer drivstoff, men de gir alle et bredt spekter av fordeler. Noen er sunn fornuft, som å lage mat og varme opp gården din. Noen er ikke så åpenbare som dehydrerende matvarer for langsiktig lagring eller, tro det eller ei, generere elektrisitet. Men mer om det senere. La oss ta en titt på noen av måtene du kan maksimere verdien fra vedovnen.

1: Det koker maten din
Vel, denne er en no-brainer, men alt du kan lage mat på gass eller elektrisk fyrt komfyr eller ovn du kan lage mat på en vedovn. Legg gryter eller panner på toppen av ovnen, og kok akkurat som du normalt ville gjort.

En gryte mage eller Franklin stil komfyr har bare nok plass til to eller kanskje tre elementer. En bredere komfyr i kjøkkenstil, som den bestemoren din kan ha brukt i sine yngre dager, vil være like bred som en vanlig komfyr og vil ha plass til tre eller fire matlagingsfartøy.

Noen modeller kommer med bare en flat overflate for matlaging, mens de som er designet for bruk på kjøkkenet vil ha en flat kokeflate og en ovn innebygd også. Hvis du ikke vil ha større komfyr i kjøkkenstil, kan du fortsatt bake med støpejern eller aluminium nederlandsk ovn på komfyrtoppen.

2: Det tørker klærne dine
Vedovnen er en gigantisk varmegenerator, og du kan streng en klessnor rundt tre sider, holde den noen meter unna for å unngå å brenne klærne dine, og la varmen fra ovnen gi de samme resultatene av en elektrisk tørketrommel uten strømregningen. Støvler kan tørkes på samme måte på gulvet, bare husk å holde dem en fot eller så borte fra komfyren.

3: Det dehydrerer maten din
Bygg tørkebrett med smale lameller for å la den varme luften komme til maten du vil dehydrere. De bør være like brede som komfyrtoppen for å dra nytte av all varmen som stiger opp.

Monter dem på veggen eller rundt komfyrrøret noen meter over toppen av ovnen. Sørg for å holde dem godt over eventuelle kokekar du kanskje bruker. Varmen som stiger opp av ovnen vil gi den milde, langsomme varmen som trengs for å tørke ut det du vil dehydrere.

4: Det varmer opp huset ditt
En annen ingen brainer er at det vil varme opp huset ditt. I det minste vil det varme rommet som det ligger i, men det er måter å overføre den varmen til andre områder av hjemmet ditt. Hvis du har en skorstein festet til den, vil den varme luften kjøre gjennom skorsteinen vil gi litt varme til de andre rommene den går gjennom.

Du kan også omgi ovnen med en vegg av murstein, stein eller andre murmaterialer for å tjene som en kjøleribbe som vil tjene som radiator for å varme rommet etter at ovnen har brent ut.

Hvis du har en, og kanalen fungerer på plass for å sirkulere den varme luften inn i andre rom en vedovn i form av en innsats er et annet alternativ for deg å vurdere.

5: Det holder deg i form

Hvis du ikke har hørt at tre er det eneste drivstoffet som varmer deg to ganger, vil du forstå det hvis du velger å bruke en øks til å kutte og behandle veden i ovnsbiter. Du blir varm første gang du bare behandler veden, vedovnen er der du blir varm andre gang.

6: Det fukter luften
fukt i luftgryte med vann

Uten sentral air condition luften i noen hjem kan bli veldig tørr. Det er en grunn til at mange foretrekker gassvarme fremfor elektrisk varme, fordi et biprodukt av å brenne naturgassen er vanndamp som bidrar til å fukte luften.

Du kan oppnå det samme ved å plassere en gryte med vann på toppen av vedovnen og holde en brann i gang i den. Selv en liten brann vil være nok til å hjelpe vannet i potten slå til damp og slippe den ut i luften.

7: Det avfukter luften
Omvendt, på fuktige dager, kan den tørre varmen fra vedovnen bidra til å gjøre en muggy dag til en komfortabel dag. Å la branndøren ligge foran vedovnen åpen en stund kan øke hastigheten på prosessen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *